Václav Havel odmietol byť patrónom obnovy kostolíka v Príkrej

27.05.2006 Svidník

Prešov 27. mája (TASR) - Posledný prezident spoločného štátu Čechov a Slovákov Václav Havel odmietol ponuku, aby bol patrónom obnovy národnej kultúrnej pamia...
Prešov 27. mája (TASR) - Posledný prezident spoločného štátu Čechov a Slovákov Václav Havel odmietol ponuku, aby bol patrónom obnovy národnej kultúrnej pamiatky (NKP) dreveného kostolíka v obci Príkra v okrese Svidník.

Dostal ju od neziskovej organizácie (NO) Záchrana a obnova NKP – Drevené chrámy pod Duklou so sídlom v obci Ladomírova v okrese Svidník. List s Havlovým rozhodnutím z polovice mája poskytol TASR riaditeľ NO Michal Kosť. Ako konštatoval, sú sklamaní, ale rešpektujú ho.
Havel píše, že je prosbou skutočne dojatý. Vysvetľuje príčiny odmietnutia prijať ktitorstvo, teda stať sa patrónom záchrany dreveného chrámu sv. Michala archanjela z roku 1777: \"Cestuji čím dál méně a vím, že jsou místa, kam se už nikdy nepodívám. Asi to vypadá tak, že se na všechny strany vymlouvám, ale mám na krku sedmdesátku a někdy se mi zdá, že spolu s ní i všechny starosti světa. \" Verí, že jeho rozhodnutie pochopia obetaví ľudia, ktorí sa o zviditeľnenie poddukelského kraja úprimne starajú a \"také svatý Michal archanděl, s ním bych si to rozházet nechtěl\".
Za ktitorov sú vždy oslovovaní a spoločne slávnostným cirkevným obradom ustanovovaní muž a žena. Kosť dodal, že budú hľadať nového ktitora v Česku. Podľa pôvodného zámeru mal byť Havel partnerom televíznej moderátorky Aleny Heribanovej, v ktorej televíznej relácií Anjeli strážni Havel vystupoval.
Spomínaná NO združuje 12 starostov a sedem duchovných obcí, kde sa 27 skvostov drevenej sakrálnej architektúry nachádza. Projekt ktitorstva začala realizovať 29. marca 1999 v spolupráci so Slovenskou spoločnosťou pre zahraničnú politiku. Vtedajšou predsedníčkou jej správnej rady bola Magda Vášáryová, dnešná štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí. Doteraz bolo ustanovených 10 ktitorov. Okrem Vášáryovej, ktorá sa stará o kostolík z roku 1730 v Krajnom Čiernom, exprezidenta Michala Kováča, eurokomisára Jána Figeľa či političky Zuzany Martinákovej to boli aj tri osoby zo zahraničia - poľský diplomat Jan Komornicki, holandský europoslanec Ján Marinus Wiersma a rakúska bankárka Regina Ovesny-Straka.
Vďaka aktivitám NO a nepretržitej usilovnosti podľa Kosťa najaktívnejšej ktitorky Vášáryovej sa do obnovy zatiaľ siedmich chrámov v havarijnom stave investovalo vyše 20 miliónov Sk. Hlavný cieľ všetkých aktivít je zápis chrámov do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
 

Vyberte región